Sunday, June 27, 2010

Masak lemak Udang


Salam semua... ahaha aku nak letak resepi ni, tapi untuk adik2 yg baru nak blajar masak ler. Bukan apa kalau utk kakak2 kang diorg kata alah senang sangat nak buat ni tutup mata je siap... huhu... aku pun budak baru belajar masak hehe.... kalau salah tlg tunjukkan..........zzzzzzzz layan..


ni utk 2 org makan yerrr

250g udang
7 batang kacang panjang
8-10bj cili api
2bj bawang merah
2bj bawang puteh
1 helai daun kunyit
1 sudu serbuk kunyit
santan dr 1/2 bj kelapa
garam secukup rasa
1 asam keping

Cili api dan bwg puteh ditumbuk lumat. Masukkan bahan2 dlm piyuk spt santan, serbuk kunyit dan cili, bawang merah(hiris) tunggu hingga menggelegak(didih). Kemudian masukkan udang, daun kunyit, kacang panjang, garam dan asam keping. Jangan masak lama sangat nanti kacang jd lembik, agak2 ler pastu tutup api.

p/s: ni juadah ari sabtu, pastu aku nak buat puding lak. Ptg nak gi tgk baby baru pastu terus ler balik kg...

1 comment:

  1. Salam,

    masak lemak cili api udang. favorite akak juga.Kalau ada ikan masin pastu ada sambal belacan...hmm makan bertambah ni zura.

    ReplyDelete