Sunday, December 18, 2011

5 bulan sudah...



Assalammualaikum.... alhamdulillah, saya sudah 5 bulan. Saya sihat, sudah menyarap, masuk dua-dua tangan dalam mulut. Saya kurang nangis, kuat tidur.... tapi sekali kalau saya jerit..., aduh bergegar satu rumah. Ummi saya sangat geram sama saya, kakak saya apatah lagi... nanti saya besar lagi saya babab diorang kuat-kuat..... kehkeh....

Ummi kata nak pegi kedai amek gambar menyarap tapi tak pegi2 lagi..., nanti saya dah pandai merangkak baru tau... tak leh duduk diam2... saya tak suker tidur dalam buai tapi ummi tetap nak masuk dalam buai, pening pala den... saya nak tidur atas tilam jer leh guling-guling, rasa bestkan...

Ayah, ummi, kak annis suker makan depan saya..., teliur tau... saya nak makan... tapi saya isap jari jer sambil air liur meleleh...., ngences.... huhu.... ayah kata tak bagi makan lagi ke?, ummi kata mana boleh tunggu 6 bulan..... aduh lama lagi tu.... eh saya nak cepat besar leh makan syedap-syedap....... k lah penat dah, nak titun... bye2....



Tuesday, December 6, 2011

chicken chop


Alhamdulillah... selamat dah masuk peyot makan malam kami di hari sabtu... rasa best jer dapat buat sendrik ini chicken chop... pada mulanya nak ajak en abang makan luar tapi malas lak... pastu kita ke dapur la kung kang kung kang siap sambil ada stop jap si kecik mintak nenen... haha...

Si kakak yg lebih jerit panggil ummi utk kasi nenen sebab dia dah penat buat helah ngan adik... tepuk2 tangan, nyanyi, bagi mainan tetap tak jalan.... ammar tetap nangis nak susu.... huahua...



saya nyer stok serbuk roti tadak jadi pandai2 je ganti oats.... ayam celup telur, salut tepung segera nona, celup telur lagi akhir sekali oats dan goreng hingga masak siap. Kentang rebus... lenyek... campur garam skit dan susu cair...siap, sambil tu rebus jagung... goreng lak kentang wedges... buat sos lada hitam atau makan ngan sos cili life.....





Petang nyer tu saya buat donut ball plak... rajin tak saya... ngehngeh... kalau bab2 makan memang saya laju nak buat tapi kalau bab kemas mengemas ni aduh pikir 40x baru nak buat....

malaskan saya... mmmmm....


Thursday, December 1, 2011

Tarikh keramat...

Alhamdulillah...

26hb November 2011

Genap usia perkahwinan kami yg ke-6 tahun... syukur yg tidak terhingga, suker, sedih, duka, jiwa, lara... campur tolak darab bahagi semua ada lengkap...kihkih... apapun best, mendewasakan segalanya.

Semoga perkahwinan kami ini diberkati dan disinari 2 cahayamata yg sangat kami sayangi... teringin menjadi bidadari syurga untukmu... doakan ye bang...

En somi dah belanja makan kat luar dan special sikit... hehe... terima kasih abang, dulu bertiga sekarang berempat.

Anak adalah hadiah terbaik buat kami...




3hb December 2011

Genap usiaku yg ke-32 tahun... makin tua rupanya saya... moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki, menjadi lebih baik... isteri yg baik, menantu yg baik, anak yg baik, ibu yg baik dan muslimah yg terbaik... insyAllah.

Rasanya saya nak buat sebiji kek... pastu ingat nak belanja kuarga kecil kami makan kat luar juger. Tengah pikir kat mana plak destinasi yg sedap... pastu nak bawak anak2 jenjalan...

Agak2 apalah hadiah dr en. abang tahun ni kan... tak mengharap tapi kalau ada suker gak... entah2 sedetik ciuman jer... kuikui....




11hb December 2011

Genap usia suamiku yg ke-37 tahun... tapi kalau tengok paras rupa bentuk badan macam budak sekolah menengah jer gamaknya..., hehe bukan saya kata orang ramai kata... sila jangan muntah ijau...

Semoga panjang umur en. abang.., dimurahkan rezeki dan dapat menjaga kuarga kiter dengan baik... tahun ni tadak hadiah dari saya, awak sendri pun tahukan... nanti saya masak sedap2 untuk awak ye... hehe...

Senang, sekali celebrate untuk tiga perkara... jimat belanjakan... yg paling suker anak dara saya.. makan-makan.., jalan-jalan.., baby dok terkebil-kebil tengok kakak... dia hanya dok isap jari jer... minum susu cap gantung...

Apapun syukur yg tidak terhingga... alhamdulillah.

Monday, November 14, 2011

Tuesday, November 8, 2011

Sebuah kemaafan


Salam Aidiladha... rasanya belum terlambat. Ya, begitu mudah kemaafan yang dipinta sedangkan hati ini terluka... terluka di atas penghinaanmu...

Ya, sudah pasti saya memaafkan... mungkin boleh dibuang dari kaca cermin... tapi sentiasa terpahat kuat dihati ini... bagaimana mahu melupakan...

Ya, berdoa dan berserah pada yg Esa... itu sudah pasti... sentiasa memohon kekuatan diri darinya... Berdendamkah saya... oooo tidak itu bukan saya.

Ya, saya memohon berilah sedikit waktu yang singkat ini untuk saya mengubati luka dihati... syukur alhamdulillah, satukan hati kami di Hari yg Mulia...

Itulah Pengorbanan 2011 yang tak mungkin saya lupakan...

Terima kasih Allah, Ya Rasullullah...






Sunday, October 30, 2011

Pergi checkup

Assalammualaikum.....

Pada 24hb oktober 2011 yg lalu bawak budak kecik ni gi checkup kat hosp serdang. Tengok tu dak kecik baru 3 bulan dah menyiarap dalam buai... sangat lasak bila tidur, letak bawah dah pandai ngerengkan badan dia. Pastu tak pandai pusing telentang balik.... pelagi ngamuk...






Ni tengah tunggu nak amek ubat kat farmasi ada pulak cik jagung datang kasi belon kat ini budak... annis teruja dapat belon... ummi sempat lagi amek gambar... kuikui....

Sempena apa erk, saya pun tertanya-tanya...... oooooooohhhhhhh...











Jaga dan sayangilah jantung anda.




Mula-mula dapat 1 kat dalam klinik kanak-kanak, pastu kat luar dapat lagi satu... sape suruh ummi yg suruh... hehehe, sebab dia hanya bg pada budak2 sahaja.. orang tua boleh pandang jer... annis salam 2 kali la ngan cik jagung.... tak malu......








Jangan selalu makan makanan yg berlemak sesekali takper beli teringin... kihkih. Haritu tekak rasa cam nak makan bubur, stok pulut hitam pun ada lalu inilah hasilnya... ummmmm sedap, minum waktu petang..... tak abis masuk peti ais esok makan lagi, sejuk-sejuk, nyaman je masuk ini tekak.. alhamdulillah.





Wednesday, October 26, 2011

Sweet lizahanum


Assalammualaikum... tadi tengah jalan-jalan blok kengkawan. Masuk umah lizahanum, rupanya 2nd anniversary dianyer blog. Jom ramai-ramai kita jenguk blog dia. Banyak ilmu yg bermanfaat dan sesuatu yg boleh dikongsi bersama.... InsyAllah.



Wednesday, October 19, 2011

Menjaga lidah


(Tanyalah Ustaz TV9)

Jagalah anggota ini dengan baik. Jangan mengeluarkan kata-kata yg boleh menyinggung perasaan orang. Berbicaralah dengan perkara yg berfaedah.

Lidah ini akan bersuara kelak tanpa berselindung sepatah pun.

Banyakkan berzikir, bertasbih dan berselawat .




(image cik googel)


Ustaz kata kita tidak boleh membunuh haiwan sesuka hati kecuali ianya mendatangkan bahaya dan kemudaratan.

Semutpun kalau boleh jangan dibunuh, sebab kita tak tau mungkin haiwan tu tengah bertasbih lalu kita bunuh... kan kesian. Semua haiwan/mahluk tuhan pun bertasbih tapi mengikut cara mereka. Kalau kita nak bunuh boleh tapi jangan sampai menyiksa kerana camna derita haiwan tu camtulah esok kita disiksa di akhirat.

Ayam kul 3 pagi dah bangun berkokok, mungkin dia sedang berzikir memuji tuhan... sedangkan kita dok marah dia sebab bising ganggu kita nak tidur...

Subhanallah, betul gakkan kita tak tepikir langsung benda tu. Sedangkan haiwan pun pandai bermunajat malam2 pada Allah.. kita yg lemah iman ni dok lengkor dalam selimut lagikan. Kalau sejuk2 tu siap tarik balik selimut.. subuh gajah la jawabnya.



ingatan untuk diri sendiri...



Monday, October 17, 2011

kejam betul

Malam tadi ketika saya bersama anak sedang menonton buletin utama TV3 dan sambil makan malam.

Suatu tragedi sungguh menyayat hati hingga saya menitiskan airmata melihatnya…

Seorang kanak-kanak berusia 2 tahun digilis 1 van & 1 lori.

Orang awam seramai 18 orang yg lalu disitu hanya melihat tanpa memberi sebarang bantuan… taktau manusia jenis apa la tu…

Kenderaan ke-2 yg melanggar tu adakah buta mata atau buta hati…

Kesian sungguh kanak2 tu… Allahuakbar…

Saya kalau memandu kereta, kalau boleh elak memang akan elak tak kira kucing ke, anjing ke, sampah ke…

Ni dah terang2 seorang budak kecil…

Kejadian berlaku ni China, 2 pemandu tu dah ditangkap…

Haih kenapa la manusia sekarang ni hilang pertimbangan, tiada nilai kasih sayang dan mempunyai sifat perikemanusiaan... Saya sangat benci orang-orang macam ni...


Tak sampai hati nak download video tu kat sini.



Wednesday, October 5, 2011

Majlis kesyukuran

Sekitar Majlis Kesyukuran & Aqiqah Muhammad Ammar...

Alhamdulillah, majlis untuknya telah kami laksanakan pada usianya genap 55hari pada 11hb September 2011 (raya ke-13) . Syukur kepada Allah dan majlis berjalan dengan lancar kerana awal paginya agak mendung hujan seketika. Tapi tengaharinya langit kembali cerah hingga ke petang.

Ramai juger tetamu yg hadir tapi sayangnya ummi tidak sihat ketika itu, demam raya huhu… gambar pun tak banyak yg disnap, siayah sibuk pula dengan urusan cik kambing.




en. suami sedang mandikan cik kambing dengan air limau... huhu..., sejukkkkkkkk. Tukang sembelih pakcikku sendiri. Terima kasih.






Barang-barang kelengkapan untuk cukur rambut dan belah mulut(manisan)







si annis sedang tengok adik dalam buaian... huhu seb baik tak cemburu adik naik buai. Ammar pun best jer dok dalam buaian tak nangis dan terus tidur. Mengantuk kot dengar orang ramai berzanji dan berselawat....huhu... syok2....... si ayah ada disisi tolong buaikan. Mana gambar ummi... huhu sedih takder orang amek gambar saya...........












Buaian yg saya buat sendiri menggunakan kain batek lepas (panjang)... senang tak yah moden sangatkan. Annis tanya masa saya buat ni, nape buat untuk ammar... yelah nanti lepas adik cukur jambul kena naik buailah. Dulu2 masa annis baby ummi buat jugak camni, takder lebih takder kurang... dia senyum jer..... sayang anak-anak ummi, semoga jadi anak yg terbaik dunia & akhirat... InsyAllah.



Alhamdulillah, selesai sudah. Terima kasih pada semua yg dapat menghadiri dan jiran2 yg tolong masak. Adik-beradik, ipar duai dan anak2 saudara yg membantu. Mak mertua yg sudi datang walau jauh. Pada makku yg bersusah payah membantu.







Monday, September 26, 2011

Newborn


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi atas kurniannya.

Kini Muhammad Ammar telah berusia 2 bulan lebih, selamat dilahirkan di Hospital Serdang pada 19hb Julai 2011 jam 6.50pm.

Dan pertama kalinya saya berpantang di bulan Ramadhan. Pantang pun tak pantang sangat ler sebab bila en somi beli makanan untuk berbuka, saya rasa semuanya nak dimakan mengalahkan orang berposa, huahua... 2 minggu je kot yg betul2 berpantang lebihnya tu saya makan ikut perasaan kecuali ais batu. Tu pun mak dtg umah jaga saya dalam pantang. Malas nak balik kampung... huhu... Seb baik perot baby tak meragam (sebab ummi suker makan pedas2)....

Kelainan sangat2 bila tidak berpuasa dan esoknya menyambut Syawal. Orang lain berhari raya atas kemenangan berpuasa sebulan sedangkan saya berhari raya sebab nak makan hidangan sedap2 jerk.. Tahun ni juger saya tak pergi beraya melainkan dok umah layan tetamu jer, kakakku dah siapkan semuanya... saya cuma nak hidangkan saja jika ada tetamu datang.

Raya ke-3 kami sekeluarga balik umah mertua di Tanjong Karang. Lepas itu kami sibuk, sebab nanti nak buat majlis aqiqah si Ammar.

Si kakak(annis) yg sangat2 sayang pada adiknya tapi semua barang2 dia seperti stroller, baju2 dia masa baby.. si adik tak boleh pakai... puas ler saya memujuk... adik dapat hadiah, dia yg sibuk nak bukak... Tidur pun tak nak ngan ayah nak jugak ngan saya, ahaha cemburu.... Time adik nenen, time tu ler dia sibuk nak susu siap nangis3 kalau tak dilayan serta lambat kehendaknya tak dituruti...

Ok lah nanti kita citer lagi...

Sunday, September 18, 2011

Salam Bersiaran...


Assalammualaikum


Rasanya masih berkesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri serta Maaf Zahir & Batin.

Sudah lama tak bersiaran dan merisik khabar disini erk.

Alhamdulillah kami sekeluarga sihat adanya.

Friday, June 24, 2011

Kuey teow ladna


Assalammualaikum, dah makan ke?... mesti puan2 punyer menu best-best hari2kan. Saya seperti biasa la kalau dan malas, dah penat, dah ngantuk…, eh bape banyak punyer dah la… masak jer apa yg berlalu difikiran hikhikhik… gelak sorang… Dah bape harini balik keje kungkang2 kat dapur masak nasi n the geng sebab cik Abe beposa sunat, tak sampai hati plak kalau masak ringkas-ringkas. Tapi malam tadi, saya rasa nak makan kuew teow ladna jelah, senang, mudah dan cepat. Jom kita layan resepinyer yg ringkas itu…


Kuey Teow Ladna

· 1 bungkus kuey teow

· 3 sb minyak

· 1 sb kicap pekat

· 100 gram isi ayam - di potong kecil2

· 2 sb tepung jagung

· 11/2 cawan bunga kobis

· 1 cawan lobak merah

· 2-3 tangkai siew park choy

· 2 bj bawang putih - dicincang kasar

· 2 sb sos tiram

· Sedikit garam dan gula

· 4-5 bj cili api (saya suker pedas)

Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk, gaulkan kue teow dengan 1 sb minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam nonstick pan sehingga warna kekuningan. Angkat dan sejukkan.
  2. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga bewarna kekuningan. Masukkan pula ayam, bila nampak agak dah masak sedikit. Masukkan pula air, masak hingga mendidih. Masukkan sos tiram, sedikit garam dan gula.
  3. Masukkan lobak merah, bunga kobis, sayur hijau dan kacau hingga rata. Masukkan juger hirisan cili api. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  4. Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Sebaiknya makan ketika masih panas.

Rasa esok lusa cuti nak try buat mee udang lak, ni tengah dok godek blok kengkawan yg baik hati cari resepi sebab seumur hidup tak pernah buat. Hehehe.... letak udang2 banyak pastu keledek lagi aduhhhh teliur sudah........ kalau la ada orang antar sepinggan ke atau ada orang tolong masak ke, alahai untungnya badan kan kan....

Banyak cantek beli kat kedai, tak best diorang tak basuh bersih mee tu, pernah sekali makan mee bandung... tapi meenya keras gedegak......... mrmmmmm... ngada-ngada...


Wednesday, June 22, 2011

zuriat yang berkat

Aku baru jer lepas jenguk blog kak ina.., ummuhusna99.blogspot.com…… berkenaan nilai seutas gelang emas. Ya kita sebagai muslimah wajib menjaga aurat walau dalam apa keadaan. Kita berpakaian tapi seperti telanjang, ish takut jugakkan kalau dengar camtu. Kita rasa dah cukup betul untuk kita berpakaian sopan dan menutup aurat tapi rupanya tak mencapai piawaian rupanya…. Hehehe…. Tak lawak.

Yer betul kekadang kita pakai tshirt lengan pendek, suar jeans ketat dan bertudung rasa macam dah ok rupanya tak ok… aku masih lemah tapi sekarang dah cuba ubah sikit2…. Tudung yang mahal, berenda-renda mengikut trend skang pun tak boleh… tapi yg penting niat kita betul tak… Besederhana itu lebih baik dan jangan berlumba-lumba sape paling cantik.

Berbalik kepada blog tadi, menceritakan kisah seorang muslimah yg hendak bersalin perlu mencari doktor perempuan untuk memeriksanya. Seperti yg kita tahu hanya hospital bayar sahaja yg bila nak bersalin diuruskan sepenuhnya oleh doktor perempuan. Tapi kalau kita betul2 tak mampu, macam mana pula?...., seorang sahabat tu sanggup menggadaikan emasnya demi bersalin di hospital bayar bagi mendapatkan khidmat Dr Perempuan, masyAllah hebat demi untuk zuriat yg berkat. Aku sangat terharu, membaca kisah beliau.

Hospital kerajaan biasanya ada yg dikendalikan doktor perempuan atau lelaki ikut nasib2 la. Doktor pelatih pun kebanyakannya lelaki juga didedahkan aurat wanita untuk pembelajaran mereka. Ish malu tau sebenarnya…, tapi dimana hak kita? Tapi kalau dah sakit berserah je lah kitakan.

Pengalamanku

Alhamdulillah, semasa bersalin anak yg pertama di hospital serdang…, dari mula masuk hingga selesai semua diuruskan olah nurse dan Doktor perempuan.. Ada seorang doktor pelatih yg check bukaan terakhir aku sebelum ditolak ke bilik bedah tu pun perempuan (Cina) nasib baik. Doktor pakar bius pun perempuan dan sangat muda, aku lak rasa macam tak confident… boleh ke doktor ni inject aku ni…, takutnya. Semua yg menguruskan aku semuanya bangsa melayu dan perempuan kecuali doktor pelatih.

Di bilik OT aku rasa sangat takut, tapi nurse2 tu kata jangan takut buat macam biasa, takder apa sekejap jer… diorg tenangkan aku dan check tekanan darah. Doktor juga akan bagitau yg dia dah nak bius, so aku pun baca apa yg patut…. Bila baby dah kuar dan nurse tunjukkan kat aku jantinanya, dia tanya aku nampak tak.., aku angguk dan dia suruh sebut baby apa? bahagian bawah tgh jahit kot…semua dah selesai… hikhik… aku yg kesejukkan. Sebelum doktor beredar, aku sempat mengucapkan terima kasih dan tersenyum padanya. Nurse2 pun sangat-sangat baik belaka, aku rasa cam kawan aku je bila dia tolak aku ruang lain untuk rehat bagi stabil, langsung aku tak takut. Baby dah dibawa keluar bilik OT untuk diserahkan pada suami untuk diqamatkan.

Selepas 45 minit kot aku ditolak keluar sampai pintu dan ada 2 orang nurse yg menunggu untuk dibawa ke wad. Emak, suami dan baby menunggu aku di luar juger…, hehe mcm di airport lak baru keluar pintu ketibaan, ada orang sambut diluar. Selepas 5 hari anak masuk NICU, hospital serdang juger sebab jaundis (kuning) pun diuruskan oleh doktor perempuan. Nasib baik 2 malam jer… Alhamdulillah.

Kini daku sentiasa berdoa semoga semuanya berjalan dengan baik dan selamat melahirkan zuriat yg ke-2. Kalau boleh biarlah doktor yg mengendalikan nanti semuanya perempuan. Bukan apa kita perempuan, tidak sepatutnya diuruskan oleh Dr lelaki. Tapi zaman dulu-dulu Dr perempuan memang kurang berbanding sekarang. Di hospital kerajaan kebanyakannya bagi hal-hal bersalin diuruskan oleh Dr Lelaki. Kita yg tak mampu ke hospital bayar, banyak tawakal dan berserah pada Allah. Boleh ke dianggap darurat. Sekarang mungkin di hospital kerajaan, hal-hal bersalin diambil alih oleh Dr Perempuan, perubahan secara perlahan-lahan atau mengikut hospital masing-masing.

Tuesday, June 14, 2011

Gegar.......

Alhamdulillah...., siap satu hidangan makan malam. Mula2 rasa macam nak masak nasi tapi ada syikit malas, lalu wat macaroni goreng jer mudah.... Sambil layan citer Nora Eleena..... hehehe....

Aku suker kalau baca novel@cerpen mesti feeling abis tapi kalau layan kat TV ni macam ada kureng sikit la. Kalau membaca tu kita akan rasa hayal dan berangan, pastu kalau sedih tu sedih sangatkan......., tak sabar nak tunggu ending. Kat TV banyak sangat iklan, nyampah, pastu siaran waktu maghrib.... lagi la..... banyak yg tak tengok....... gerammmmmm


Ok lah layan menu simpleku ini.... huhu.... masak menggunakan bahan yg ada dalam stok jer, men campak2 siap........... grrrrrrrrrrrrr

PEDAS, berasapppppp..............










Aduhhhhhhhh ngantok, nak tidur........ bye.................



"Suami kata tadi ada rasa gegaran tak, aku jawab tak nape?"..., dia kata dia rasa cam begoyang..., ish takutlak aku dengor........ Ya Allah jauhkan la kita semua dari bencana alam, semoga sentiasa dalam perlindunganMU
...

Sunday, June 12, 2011

Satay goreng

Assallamualaikum..... eh dah bulan Jun, kejap je rasa dah 1/2 tahun. Hari berganti hari, bulan berganti bulan..., umur pun makin ler bertambah. Hal2 dunia pun dah macam2 yang berlaku, tak sama masa aku kecik2 dulu..... anak2 sekarang tak sama macam anak2 dulu begitu juga remaja2 sekarang.... takut je aku bila baca berita sana sini.... skang emosi aku cepat je tersentuh tambah2 lagi kes buang bayi, bagaimana perasaan bayi2 yang terbuang itu. Semoga malaikat jer yg jadi penyelamat mereka dan terus bawa ke syurga..... Adakah mereka akan menanti dan menyelamatkan ibubapa mereka dari azab api neraka nanti?, wallahua'lam

TiTiK....




Skang tekak aku betul2 teringin nak makan satay goreng bukan bakar... hik hik, dengan rajin nyer aku memerap dada ayam ni semalaman.
Dada ayam dipotong kecil dan diperap dengan bhn2 blend... serai, bawang kecil, garam, serbuk kunyit dan gula...

*
*
*
*
*




Esoknya boleh la digoreng, sambil tu rebus nasi impit. Sediakan bahan2 untuk buat kuah kacang.......... mrmmmmmmm harumnya.... macam suasana hari raya plak.....


Best2........ suka hati bila dah siap makan bersama kuarga kecilku ini.......... layanzzzzzzzzzzzz


Taraaaaaaaaaaa..............






Monday, May 30, 2011

Sekadar renungan

99 Menuju Kesempurnaan Dalam Iman

01. Bersyukurlah sikit apabila mendapat nikmat;
02. Sabar apabila mendapat kesulitan;
03. Tawakal apabila mempunyai rencana / rancangan ;
04. Ikhlas dalam segala amal perbuatan;
05. Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan;
06. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan;
07. Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan;
08. Jangan usil dengan kekayaan orang;
09. Jangan hasad dan iri atas ke jayaan orang ;
10. Jangan sombong kalau memperoleh ke jayaan ;
11. Jangan tamak kepada harta;
12. Jangan terlalu menghendaki akan sesuatu kedudukan;
13. Jangan hancur karena kezaliman ;
14. Jangan goyah karena fitnah;
15. Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri.
16. Jangan campuri harta dengan harta yang haram;
17. Jangan sakiti ayah dan ibu;
18. Jangan usir orang yang meminta-minta;
19.. Jangan sakiti anak yatim;
20. Jauhkan diri dari dosa-dosa yang besar;
21. Jangan membiasakan diri melakukan dosa-dosa kecil;
22. Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid);
23. Lakukan solat dengan ikhlas dan khusyu ;
24. Lakukan solat fardhu di awal waktu, berjamaah di masjid;
25. Biasakan shalat malam; 26. Perbanyak dzikir dan do'a kepada Allah;
27.. Lakukan puasa wajib dan puasa sunat;
28. Sayangi dan santuni fakir miskin;
29. Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah;
30. Jangan marah berlebih-lebihan;
31. Cintailah seseorang dengan tidak berlebih-lebihan ;
32. Bersatulah karena Allah dan berpisahlah karena Allah;
33.. Berlatihlah untuk banyak berfikir ;
34. Penuhi janji apabila telah diikrarkan dan mintalah maaf apabila karena sesuatu sebab tidak dapat dipenuhi;
35. Jangan mempunyai musuh, kecuali dengan iblis/syaitan;
36. Jangan percaya ramalan manusia;
37. Jangan terlampau takut miskin ;
38. Hormatilah setiap orang;
39. Jangan terlampau takut kepada manusia;
40. Jangan sombong, takabur dan besar kepala;
41.. Berlakulah adil dalam segala urusan ;
42. Biasakan istighfar dan taubat kepada Allah;
43.. Bersihkan rumah dari patung-patung berhala;
44. Hiasi rumah dengan bacaan Al-Quran;
45. Perbanyakkan silaturrahim;
46.. Tutup aurat sesuai dengan petunjuk Islam;
47. Bicaralah secukupnya;
48. Beristeri/bersuami kalau sudah siap segala-galanya;
49. Hargai waktu, disiplin waktu dan manfaatkan waktu;
50. Biasakan hidup bersih, tertib dan teratur;
51. Jauhkan diri dari penyakit-penyakit bathin;
52. Sediakan waktu untuk santai dengan keluarga;
53. Makanlah secukupnya, tidak kekurangan dan tidak berlebihan;
54. Hormatilah kepada guru dan ulama;
55. Sering-sering bershalawat kepada nabi ;
56. Cintai keluarga Nabi saw;
57. Jangan terlalu banyak hutang ;
58. Jangan terlampau mudah berjanji;
59. Selalu ingat akan saat kematian dan sedar bahawa kehidupan dunia adalah kehidupan sementara;
60. Jauhkan diri dari perbuatan-perbuatan yang tidak bermanfaat seperti bercakap-cakap yang tidak berguna;
61.. Bergaul lah dengan orang-orang soleh;
62. Sering bangun di penghujung malam, berdoa dan beristighfar;
63. Lakukan ibadah haji dan umrah apabila sudah mampu;
64. Maafkan orang lain yang berbuat salah kepada kita;
65. Jangan dendam dan jangan ada keinginan membalas kejahatan dengan kejahatan lagi;
66. Jangan membenci seseorang karena pahaman dan pendiriannya;
67. Jangan benci kepada orang yang membenci kita;
68. Berlatih untuk berterus terang dalam menentukan sesuatu pilihan
69. Ringankan beban orang lain dan tolonglah mereka yang mendapatkan kesulitan .
70. Jangan melukai hati orang lain;
71. Jangan membiasakan berkata dusta;
72. Berlakulah adil, walaupun kita sendiri akan mendapatkan kerugian;
73. Jagalah amanah dengan penuh tanggung jawab;
74. Laksanakan segala tugas dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan;
75. Hormati orang lain yang lebih tua dari kita
76. Jangan membuka aib orang lain;
77. Lihatlah orang yang lebih miskin daripada kita, lihat pula orang yang lebih berjaya dari kita ;
78. Ambilah pelajaran dari pengalaman orang-orang arif dan bijaksana;
79. Sediakan waktu untuk merenung apa-apa yang sudah dilakukan;
80. Jangan sedih karena miskin dan jangan sombong karena kaya;
81. Jadilah manusia yang selalu bermanfaat untuk agama,bangsa dan negara;
82. Kenali kekurangan diri dan kenali pula kelebihan orang lain;
83. Jangan membuat orang lain menderita dan sengsara;
84. Berkatalah yang baik-baik atau tidak berkata apa-apa;
85. Hargai kejayaan dan pemberian orang ;
86. Jangan habiskan waktu untuk sekedar hiburan dan kesenangan;
87. Akrablah dengan setiap orang, walaupun yang bersangkutan tidak menyenangkan.
88. Sediakan waktu untuk berolahraga yang sesuai dengan norma-norma agama dan k emamapuan diri kita;
89. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan jasmani atau fikiran kita menjadi terganggu;
90. Ikutilah nasihat orang-orang yang arif dan bijaksana;
91. Pandai-pandailah untuk melupakan kesalahan orang dan pandai-pandailah untuk melupakan jasa kita;
92. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan orang lain terganggu dan jangan berkata sesuatu yang dapat menyebabkan orang lain terhina;
93. Jangan cepat percaya kepada berita jelek yang menyangkut teman kita sebelum dipastikan kebenarannya;
94. Jangan menunda-nunda pelaksanaan tugas dan kewajiban;
95. Sambutlah huluran tangan setiap orang (pastikan aurat) dengan penuh keakraban dan keramahan dan tidak berlebihan ;
96. Jangan memaksa diri untuk melakukan sesuatu yang diluar kemampuan diri;
97. Waspadalah akan setiap ujian, cobaan, godaan dan tentangan. Jangan lari dari kenyataan kehidupan;
98. Yakinlah bahwa setiap kebajikan akan melahirkan kebaikan dan setiap kejahatan akan melahirkan kerosakan;
99. Jangan berjaya di atas penderitaan orang dan jangan kaya dengan memiskinkan orang.

& Lastly

no. 100. Tolong kirimkan kepada rakan-rakan muslim lainnya yang anda kenal.
Allah's love is unconditional, today, tomorrow and always. May Allah bless you everyday.
Ameen

ps- saya terlupa amek dr blog mana tapi dah mohon keizinan untuk paparkan disini.


Tuesday, May 24, 2011

Menanti hari...


(image cik google)

Alhamdulillah, kini usia kandunganku sudah 30 minggu @ 7 bulan. Perot pun dah semakin berat…. Hari-hari kena tendang ngan baby, bila benjol rasa macam siku atau lutut dia agaknya… hehehe… pinggang pun dah rasa sakit2, bila nak bangun punya le susah terutama bila malam, bangun sebab nak pi bilik air.. memang kerap setiap malam…

Hari ahad baru ni, seb baik keadaan umah ok dan aku baru jer abis masak… tiba2 ada orang beri salam, cakap ngan anis dok diam jgn jenguk…, sekali bila aku intai kat celah langsir, 2 orang nurse tgh tercegat kat luar……waaaaaaaa, aku kelam kabut siap mana yg patut… tekezut, diorang datang tak bagitau…aduhhhhh

Diorang cek buku merah, tekanan darah tinggi dan ukur perot…. Kebetulan suami pulak takder dia gi kelas kat kolej komuniti. Aku hairan gak padahal baru jer khamis lepas gi check-up kat klinik ni dah dtg umah plak….. Rajin tul la diorang nikan patut ler ada Hari Jururawat…, ahad pun keleja maa…. Aku disuruh keje hari sabtu pun liat giler…. Bagus lah diorang ni…puji lagi.

Minggu lepas aku gi hospital serdang check-up dan tgk keputusan dari darah yg diambil semasa bleeding hari tu…, Dr kata ada jangkitan kuman tapi jgn risau tak lah membahayakan baby sebab ada air ketuban. Tapi kalau dah sampai waktu nak bersalin nanti dan ada turun darah sikit2 kena cepat gi hospital takut jangkitan pergi kat baby… diorang akan bagi antibiotic…, seriau jer aku dengor… teringat kesakitan bersalin dulu...

(image cik google)

Lama dah tak scan baby rasa cam nak gi scan jer, last scan hari tu pd 23 minggu kat azzahrah bangi… Scan kat hosp serdang hari tu hanya tgk uri jer dan pangkal rahim.

Suami dah beli kain utk buat baju melayu dia dan untuk annis sekali. Annisnya dah aku tempahkan, kat kg murah sikit. “Dia tanya aku, tak beli baju raya ke? Huhu dengan bangganya aku jawab ada tu sepasang (dah lama beli) tak yah la kot beli banyak2 lagipun dalam pantang… dok umah jer layanz TV… tu pun kalau panjang umur, InsyAllah.

Berat badan dah 65 kg, misi tanya dalam sebulan naik sampai 2.5kg…, makan apa, nasi lemak ke hari2… aku mampu tersenyum jer…huhu… nak wat camner makan selera jer. Kurangkan karbohidrat, lebihkan sayur-sayuran dan buah…. Makan dah macam2 tapi HB tetap rendah nape erk pelik aku... kena makan daging n kerang hari2 ke baru ok....mrmmmm.


Dulu-dulu takder blog takleh nak celoteh, skang mcm2 nak tulis tapi untuk diri sendiri ler dan untuk tatapan anak-anak untuk esok hari...

Thursday, May 5, 2011

TAG dihari ini

Assalammualaikum…, hari ni wat tag lak…. Terima kasih pada mak-et semoga persahabatan kita dialam maya ini berkekalan hendaknya.

1.Bekas kekasih saya adalah seorang :
Kawan masa sekolah dari form 1 hingga Dia abis buat Diploma di Politeknik, tadak jodoh… huhu sedih…

2.Saya sedang mendengar :

Sinar FM.. suker dengar celoteh kak engku...

3.Mungkin saya patut:

Menyanyi bersama atau tutup radio takut bos marah… haha…

4.Saya suka :

Tidur dikala ini, bestnya… kalau kat umah besantai santai jer depan TV

5.Sahabat baik saya :

En Kaswadi Hamzah dan Cik Nur Annisa Khayra

6.Saya tak faham :

Kenapa orang suka mengata dan memperlekehkan kekurangan yg ada pd orang lain. Sedarlah olehmu bahawa tiada yg sempurna di dunia ini.

7.Saya kehilangan :

Duit dan ianya berlaku di rumah emak ketika itu ada majlis perkahwinan. Aku mengehtahui siapa yg amek tapi tidak mampu bersuara. Hanya airmata peneman setia. Percaya ada hikmah yg tersembunyi.

8.Ramai yg bertanya :

Rasanya takder kot, persoalan biasa2 jer… Hehehe….

9.Makna nama saya :

Tak tau la pulak tapi sama ada baik@buruk namaku itu rasanya tak bape penting. Yang penting kita sebagai manusia harus tau tasusila kehidupan.Dulu ibubapa jarang yg cek erti nama anak pakai letak jer sekarang ibubapa sentiasa memastikan nama anak mempunyai maksudnya yg terbaik….


10.Cinta itu adalah :

Cinta pd Allah dan Rasul. Sesuatu yg amat bernilai lahir dr hati, ikhlas mencintai orang-orang yg tersayang.., dan seluruh mahlukNya.


11.Saya akan cuba :

Menjadi anak, isteri, ummi dan mahluk tuhan yg terbaik. Masih banyak kekurangan dan perlu diperbaiki dari masa ke semasa.., InsyaAllah.

12.Telefon bimbit saya :

Cik Nokia jer…

13.Bila saya terjaga dari tidur :

Syukur,alhamdulilah masih bernafas dan dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik dari semalam.

14.Saya paling meluat apabila:

Ada orang yg bermuka muka baik, tikam belakang dan tidak jujur dalam segala hal.

15.Pesta/party adalah :

Menggembirakan

16.Haiwan yg paling comel :

Kucing Parsi

17.Peringkat umur yg paling menyeronokkan bg saya ialah :

26 tahun – Mendapat gelaran Isteri…, 28 tahun – Bergelar seorang Ibu

18.Hari ini :

Khamis

19.Malam ini saya akan :

Basuh kain, lipat kain, gosok baju keje, makan dan tidur… jgn lupa solat…
Rasa letih sungguh badan ini...


20.Esok pula saya akan :

Macam biasa hantar anak ke pengasuh, gi keje dan lepak2 jer kat opis….


21.Saya betul2 inginkan :

Kebahgiaan Dunia n Akhirat, kesejahteraan dalam keluarga dan hidup besederhana.

22.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pg ini :

Tak terkata apa2 sebab nak cepat-cepat jer, tak sempat nak belek mukaku ini…. Huhuhu… Yg nyata makin gebu dan bulat jer……

Rasa cam nak TAG sape yer…. Saja jer nak korek rahsia dia lak.. Saja suker2 jer tu pun kalau sudi… hehehe… terima kasih semua...


Saljuqaseh.blogspot

Noorsafone.blogspot

Chekiyah.blogspot.

hambakerdil.blogspot

Monday, April 25, 2011

Gulai ikan


Alhamdulillah..., selamat dah masuk perut di hari ahad... sebab tak ke mana-mana hanya dok umah jerrrr.... layan TV. Kena lah masakkan, so nilah yg simple2 je tok sah pening2...

Tadak resepi semua org pun tau masak dan buat... gulai ikan ngan tomato serta kerang rebus untuk tambah darah... kurang darah ke ko zura??? hahaha... layanz jamu mata dengan menu yg tak seberapa ni...........






Wednesday, April 20, 2011

Ceciter

Takder apa2 nak citer...

Kisah anakku yg sorang tu jerrr...

Semalam petang aku ngoyel2 makan tempeyek ngan kepek pisang..., "Annis kata, ummi jangan makan sampai abis nanti ayah nak makan... kakak nak makan, t abis camner??? huh sabar jelah aku.

"aku jawab ler t kalau abis ummi beli banyak2", mrmmmm dia jwb...

Tiap2 kali apa yg aku makan dari pembelian ayah dia, mesti pesan kat aku camtu... ish geram tul... padahal banyak lagi tu...

Agaknya kalau dia makan apa2 ngan ayah dia, ada ke dia ingat kat aku... ahahaha...

Tapi aku rasa Dia suker ikut kata aku..., sebab bila aku beli apa2 makanan, sudah pasti kami akan bedal dulu kecuali kalau ayah dia ada kami makan sama2.... "Bila Annis tgh makan dan aku rasa benda tu dah tinggal sikit, aku akan pesan jangan abiskan yer tinggal sikit untuk ayah, sian ayah"...

Kadang2 aku dah siap asingkan untuk ayah dia tapi dia nak tambah lagi, aku tak sampai hati plak kalau tak bagi..., pastu kuarla kata2ku supaya tinggalkan sikit untuk ayah yer....

***********************

Hari tu annis cakap kata aku...., "perot ummi ni buncit la tak malu!" hah ala, aku dah tergelak...

" Memang la dalam perot ummikan ada baby".... oo ye ke... sib baik tak tanya lebih2 macam mana ada baby dlm perot ummi.... oh susah nak jwb.... hehehe....



***********************

Anniskan kurus, bila dia abis makan perot dia seakan buncit sedikit, pastu dia kata kat aku.., "ummi tengok dalam perut kakak ada baby...", aku senyum sambil usap perot dia...


Huhuhu... macam2 ler anakku itu, macam2 perihal anak kalau nak citer ada yg buat aku tersenyum sorang2 dan paling tak tahan bila dia wat perangai..., rasa nak cubit jer sekuat hati tapi akhirnya aku yg nangis... ahahaha kes tak tahan dah nak wat camne....

Skang annis hanya bermain ngan anak patung dan juga teddybearnye saja... abis dipakaikan semua baju2 dia yg dah kecik2 tu.... siap mandi, bedak, letak minyak angin kat pusat semua.... aku yg naik angin sebab abis benda tu kat patung jer... vicks pun sama abis ditenyeh kat patung.. esok2 kalau dah ada adik tak tau la camne.....


Sunday, April 10, 2011

Pengalamanku

Assalammualaikum…

Alhamdulillah.., syukur padaNya kita masih bernafas. Pengalamanku mengandung kali ini, kini usia kandungan sudah masuk minggu ke -24. Kandungan kali ini sangat aktif dan setiap saat aku merasai tendangannya walaupun masih kecil berbanding mengandung anak yg pertama. 7 bulan ke atas baru aku merasai kehadirannya…

Ketika di awal kandungan dulu dan kini memang aku tidak mempunyai alahan dan seperti aku tidak merasai seperti hamil. Tau2 perut dah membesar jer 9 bulan…huhuhu…, Tetapi untuk bersalin saja aku mengalami masalah. Kehamilan pertama, aku bersalin secara ceasar kerana air ketuban dah pecah awal selepas 10jam pintu sangat2 lambat bukak walaupun telah dimasukkan ubat…. Aduh sakitnya…allah jer lah yg tau… memang aku ngeri nak bersalin…. Misi kata sabar, tarik nafas panjang2 dan dia bantu aku bg oksigen…Tak tau lg apa ayat yg nak dibaca kerana terlampau sakit… sehingga bila suami masuk aku cakap rasa cam nak mati jer sambil nangis2… hahaha…, Bila dah selamat semuanya baru kuar dr bilik OT untuk dibawa ke wad... baru mampu tersenyum tgk misi dan suamiku... sampai misi kata" barulah nak senyum"... citer lama.

Citer baru…, minggu lepas hari khamis ketika di opis aku langsung tak terasa yg darah dah kuar .. Tgh nak gi solat dan ketika buang kecil aku dapati suar abis basah dengan darah… aku dah cuak sebab hari tu masa scan Dr ckp uri bawah so kena hati2 dan bila kuar darah jer cepat2 gi Hospital… Tepon suami bgitau… aku nak terus gi Hospital tak leh buku merah tak bawak dan takut nak drive sensorang.

Malam pas maghrib dah siap makan2 semua kami bertolak ke Hospital Serdang…, sampai sana takder byk soal aku disuruh masuk untuk pemeriksaan. Cek apa yg perlu dan cek jantung baby…ok… tunggu untuk pemeriksaan Dr saja…. Org sgt ramai ok sampai wad dah penuh… ketika dikatil menunggu giliran, org sebelah aku dah sakit nak bersalin…Dr pecah air ketuban disitu tanpa bawa ke labour room… Dia kata jgn teran dulu… cpt2 bawa ke labour room… oh sungguh senang org tu nak bersalin….(tak yah msk wad) Yg aku tgh dok berdoa jgn kena tahan kat wad…ahahaha… risau Annis wat hal kat luar ngan ayahnya….

Ada misi Tanya aku nape tak pergi dekat Hospital Kajang.., (dkt ngan umah) aku cakap kat sini lebih selesa nak puji lebih2 malas plak…(pengalaman bersalin anak pertama di sini) tapi servis kat hosp serdang memang yg terbaik aku rasakan misi dan Dr semua pompuan…dan lemah lembut berbudi bahasa memang yg TERBAIK… Cuma nak tunggu Dr cek tu jer amek masa…. Aku kena paham org ramai… Swasta aku tak mampu! 5ribu tu lebih baik simpan untuk beli kambing wat aqiqah...

Datang Dr Melayu & Dr Cina, Ketika aku di Scan.., malu ahaha… sebab scan atas bawah.. nak tau punca pendarahan… ketika scan bawah aku rasa sakit sangat bila alat tu dimasukkan… Dr kata sorry puan…, aku rasa lega… bila dia ckp cmtu… pastu dia kata uri ok normal kedudukan tapi ada seketul daging lebihan haa per tu aku dah takut… Dr Wang kata tunggu kejap tunggu lg sorang Dr… (sambil tu aku disoal siasat samada ada jatuh, angkat bnda berat @ besama suami..jawapannya tiada)…Dr melayu lain plak dtg scan perut, Dia ckp omputih pastu sekali lg scan bawah dan sedut daging ketul tu…, 2 org Dr yg cek aku tu…, tiada nurse@Dr pelatih, selamat dr bahan ujikaji... Dr tu kata sorry puan sakit sikit tapi kalau sakit sgt bgtau… tapi kalau Hosp lain cakap aduh jer dah kena marah...., 10 minit siap…. Aku lega… tunggu sekejap utk amek buku merah dan dpt appointment akan dtg, dpt MC dan boleh balik… LEGA….. kul 12.00 mlm siap, anak dan suami tunggu aku kat hall… Annis elok jer main2 kat luar sambil tgk TV…

Dah jom balik, boleh tidur sedap2 kat umah.... hehehe... alhamdulillah... wahai anak dalam perot jgn nakal2 doakan ummi selamat melahirkan mu nanti... kita sama-sama berjuang.... InsyAllah. Tengah menaip ni pun baby dok jogging dalam perutku so sweeet........

Tuesday, March 29, 2011

Dunia Hanyalah Sementara

Dunia hanyalah tempat persinggahan...

2, 3 hari ini aku banyak menjengah blog2 yg aku tidak berapa kenal pemiliknya. Dunia hanya sementara… akhirat jua kekal ABADI. Kebetulan aku terbaca satu blog yg sangat cantik cara penulisannya tapi sayang penulisnya telah kembali pada penciptaNya. Alfatihah buat arwah nafastari. Seorang suami yg baik, penyayang dan sentiasa membahgiakan keluarganya kini telah pergi kepada penciptaNya....

Lebih menyedihkan lagi meninggalkan seorang isteri dan 2 org cahayamata yg masih kecil…. Kini aku selalu menjenguk blog isteri beliau mawar nafastari. Dia kemalangan dalam perjalanan untuk pulang ke kampung halaman di Terengganu. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah … ditempatkan dikalangan org yg beriman. Semoga mawar isterinya tabah menghadapi ujian ini. Apa saja coretan isterinya membuat aku sering mengalirkan airmata, sedih sangat walaupun aku tidak mengenali beliau sekeluarga..

Aku selalu berfikir, sekiranya aku berada ditempat beliau... tabah dan sabarkah aku untuk mengharunginya tanpa orang yang tersayang. Tapi sesungguhNya janji Allah itu pasti... suami atau isteri yg sabar dalam ujiannya tetap menjadi suami isteri di Syurga nanti, InsyaAllah...

Suami, Isteri, anak, ibu, bapa adalah pinjaman, Dia beri dan Dia ambil semula Haknya.... MATI ITU PASTI... buatlah yg terbaik kepada mereka selagi hayat di kandung badan. Aku juga pernah kehilangan orang tersayang ketika aku masih kecil seusia umur 6 tahun... Semoga arwah bapaku ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...



Sunday, February 27, 2011

Maggie goreng



Alhamdulillah.... ni sarapan kami dipagi hari. Aku buat maggie goreng dan karipap. Meh jemput minum, ada lagi tu.... Semalam petang ada sikit rajin dan kebetulan ada lagi sebiji keledek yg tak dibuat apa2 asyik goreng jer dah jemu lar plak mau badan aku ni sakit2 penuh ngan angin dah ler skang ni aku kena kontrol makan benda berangin...ahahaha.... nape erkkk, mrmmmmm...

Aku pun ptg kecik2 dan buat inti, nanti leh buat karipap. Goreng separuh untuk minum ptg dan separuh lg difrozenkan. Pastu pagi tadi aku buat lak maggie goreng..., cukuplah tu sebab tgh kami kuar gi dewan kat putrajaya nun ada jemputan kawin... so senang keje acik.....

Ikan Kembung Taucu


Assalammualaikum... pe khabar semua, gi mana cuti2 ni. Aku dok umah jer melayan perasaan. Sajer dok merapu kat sini jap..., takder lain melainkan juadah makan tgh kami di hari sabtu...hubby tadak keje, aku pun main masak2 sambil melayan pn kecik kat umah ni yg cukup menguji kesabaran, hehehe... dalam dok malas2 gitu aku pun masak ler menu ringkas ini. Ikan kembung taucu dan sayur campur..

Ni resepi stail aku ler:

Ikan kembung Taucu

2 ekor Ikan kembung
2bj bawang merah
2bj bawang puteh
1cm Halia
1 bj Bawang Besar
1 peket kecil taucu
2sudu kicap manis
2bj lada hijau (tp takde stok aku letak Cili kering 2tngkai)
sedikit air asam jawa

Ikan digoreng terlebih dahulu. Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis segala bawang dan halia bila garing masukkan taucu, kicap dan asam jawa. Kemudian masukkan ikan, bawang besar dan lada. Kalau agak pekat masukkan sedikit air. Tak letak garam sebab biasanya taucu dah cukup masin. Siap tutup api..


Kalau cara mak aku, dia suker letak santan skit. Tapi aku lebih suker yg cenggini jer ringkas.

Wednesday, February 23, 2011

Cucur Nasi



Salam semua....,

Ni menu yang dah basi dan selamat masuk lam peghot orang umah ni.... hehehe.... Sarapan di hari minggu.

Kebetulan ada nasi sejuk yg sedikit kalau nak wat nasi grg pun tak berbaloi baik wat jemput2 jer kan. Lagipun tak pernah cuba sedangkan org lain dah lama wat.

Sape2 nak wat amek resepi umah mak-et, senang dan mudah. Asalnya umah kak yatie kot..., apapun terima kasih. Tapi memang betul sedap ler..., tak rugi mencuba.

Tuesday, February 15, 2011

Maulidur rasul

Salam Maulidur Rasul 1432H

Semoga kita sentiasa dibawah perlindungan Ilahi. Sesiapa yg sentiasa berselawat dan memperbesarkan hari keagungannya... moga2 kita mendapat syafaat dihari Akhirat kelak InsyaAllah...












Monday, January 31, 2011

Lempeng kelapa

Salam satu Malaysia...

Kusangka panas sabtu & ahad rupanya Hujan tak henti2... hwahwahwa.... best sejuk dingin dan damai jerrrr cuaca diluar....

Ni sarapan pagi dihari ahad, pagi2 lg hujan rintik2 air bergelora sama cam perutku yg berdendang sayang minta untuk diisi....

Pada mulanya nak suruh jer suami gi kedai beli roti canai tp hujan kesian plak...., takper aku parut kelapa dan buat pankek ehhh silap-silap wat lempeng kelapa jer.


Sebelum tu wat sambal sardin campur kentang, pastu kita mencanai lempeng ok. Buat plak telur 2bj 1/2 masak untuk suami, tp bkn dia yg mkn dak annis yg makan.... hehehe...

Lagipun dah lama tak wat, teringat lak zaman2 kecik... makan pns2 cicah kuah gulai yg tak habis dan dok bwh pangkin....

Masa makan ujan masih lebat dan keje makcik jd ular.., makan tidur tu jer sampai ke ptg dan wat keje2 sampingan....

Monday, January 17, 2011

Buah Melaka@kelepung


Inilah kueh yg aku teringin nak makan dari hasil tanganku ini...., orang kg aku panggil kueh kelepung sebab dia akan terapung ketika direbus menandakan dia sudah masak dan boleh diangkat... huhu..., macam-macam ler.

Yg paling penting dia senang nak wat, dan aku suker bentuk kecil bila masuk mulut sekali ngap jer...... Buat pun tak banyak sekali hadap untuk minum petang. Nak sedekah kat jiran tak?....oooo tak yah kang mau dia balas kat aku kueh bulan.... ahahaha kedekut tul aku nikan.

Nak letak resepi semua org pun tau buat... adik2 nak wat tak yah ler beli jer kat kedai....huhu... akak malas nak menaip...

Sunday, January 16, 2011

Nasi ayam



Salam bersiaran, hehe cam bagus je aku nikan. Alkemalasan yg melanda diriku kini, kalau boleh nak masak yg senang2 dan mudah2 jerrr. TAPI nak makan yg sedap2 gitew. Sebenarnyakan aku ni dah penat basuh kain walaupun yg tlg basuh tu mesin tetapi kain ku itu tidak kering2.... hari2 pun mendung, aduh tensyen tul. Bukan tak suker hujan(suker bangat) sejuk2kan tapi bg la can matahari tu timbul jap... sian aku penat dok balik2kan kain diampaian. Esok2 panas terik baru padan muka akukan, syukur2....

Disebabkan itu aku pun masak jer yg simple2 ni yg tak memerlukan tenaga yg banyak dan senang nak buat. Nasi ayam lagi... huhu, sedap kalau mkn kat kedai tak cukup ni leh tambah2 kalau mau. Ok lah nak lipat kain lak, tu dah cukup kuota dah melimpah ruah dr bakulnya... jom tolong lipat...... kalau rajin ingat nak buat kueh tradisional tak tau jd ke tak, tapi tekak dah teringin sangat2 nak makan.