Friday, June 24, 2011

Kuey teow ladna


Assalammualaikum, dah makan ke?... mesti puan2 punyer menu best-best hari2kan. Saya seperti biasa la kalau dan malas, dah penat, dah ngantuk…, eh bape banyak punyer dah la… masak jer apa yg berlalu difikiran hikhikhik… gelak sorang… Dah bape harini balik keje kungkang2 kat dapur masak nasi n the geng sebab cik Abe beposa sunat, tak sampai hati plak kalau masak ringkas-ringkas. Tapi malam tadi, saya rasa nak makan kuew teow ladna jelah, senang, mudah dan cepat. Jom kita layan resepinyer yg ringkas itu…


Kuey Teow Ladna

· 1 bungkus kuey teow

· 3 sb minyak

· 1 sb kicap pekat

· 100 gram isi ayam - di potong kecil2

· 2 sb tepung jagung

· 11/2 cawan bunga kobis

· 1 cawan lobak merah

· 2-3 tangkai siew park choy

· 2 bj bawang putih - dicincang kasar

· 2 sb sos tiram

· Sedikit garam dan gula

· 4-5 bj cili api (saya suker pedas)

Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk, gaulkan kue teow dengan 1 sb minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam nonstick pan sehingga warna kekuningan. Angkat dan sejukkan.
  2. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga bewarna kekuningan. Masukkan pula ayam, bila nampak agak dah masak sedikit. Masukkan pula air, masak hingga mendidih. Masukkan sos tiram, sedikit garam dan gula.
  3. Masukkan lobak merah, bunga kobis, sayur hijau dan kacau hingga rata. Masukkan juger hirisan cili api. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  4. Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Sebaiknya makan ketika masih panas.

Rasa esok lusa cuti nak try buat mee udang lak, ni tengah dok godek blok kengkawan yg baik hati cari resepi sebab seumur hidup tak pernah buat. Hehehe.... letak udang2 banyak pastu keledek lagi aduhhhh teliur sudah........ kalau la ada orang antar sepinggan ke atau ada orang tolong masak ke, alahai untungnya badan kan kan....

Banyak cantek beli kat kedai, tak best diorang tak basuh bersih mee tu, pernah sekali makan mee bandung... tapi meenya keras gedegak......... mrmmmmm... ngada-ngada...


No comments:

Post a Comment